Vanha Houdini-elokuvajuliste.
Lähde: Wikimedia Commons

Korona muuttaa tarinaa

Miten tunnettu tarina muuttuu, kun se siirretään pandemia-oloihin?

Suomalaiset viranomaiset ovat viime päivinä vedonneet sosiaalisen median vaikuttajiin eli some-influenssereihin, jotta nämä jakaisivat omissa kanavissaan tietoa maailmanlaajuisen koronaepidemian vakavuudesta ja arkisista keinoista hillitä sen leviämistä.

Koska Tarinavalimolla on sekä Twitterissä että Instagramissa yli 20 seuraajaa, halusimme tarttua haasteeseen ja kutsumme siihen myös muut: tehdään arkisiin tapoihimme tarvittava muutos näkyväksi #koronamuuttatarinaa-kampanjalla!

Vakavasti puhuen: lukuisat tutkimukset kertovat, että yhdenkin ihmisen valinnat voivat kertautua epidemian etenemisessä.

Jos siis vaikka vain yksikin ihminen tämän kampanjan vuoksi huomaa kyseenalaistaa omia arkisia tottumuksiaan uudessa tilanteessa, tämä minisomekampanja on kannattanut.

”Malttaisiko Antti pysyä karanteenissa?”

Facebookissa on jo jaettu näkemyksiä siitä, miten tietyt fiktiiviset henkilöt reagoisivat uudessa tilanteessa. Kuka jäisi kotiin, kuka ajattelisi vain itseään. Ja mitä sitten seuraisi?

Hanna Reinikainen (2020), pohtii Metsolat-sarjaa Facebook-seinällään koronan näkökulmasta näin:

”Malttaisiko Antti pysyä karanteenissa? Miten kävisi Erkille, kun Urjan rinteet pitäisi sulkea? Eevalla tietysti riittäisi lääkärinä paljon huolta, kun Hoikan terveyskeskus alkaisi täyttyä koronapotilaista. Ja Jaana olisi kiukkuinen, kun etelänmatka pitäisi peruuttaa…”

Tuleeko sinulle mieleen jokin tunnettu tarina, jonka kulkua epidemia ja sen aiheuttamat muutokset arkeemme olisivat muuttaneet? Näyttääkö tuttu tarina nyt aivan erilaiselta koronalinssien läpi katsottuna?

Tämän pohtiminen on oivaa puuhaa vaikkapa pitkään jatkuneen kotoilun ajanvietteeksi tai ihan muuten vain mielikuvituksen verryttelyyn.

Kerrothan pohdintojesi tuloksista meille ja muille Twitterissä hashtagilla #koronamuuttaatarinaa

Kokosimme alle muutaman oman ”oivalluksemme” viimeksi kuluneen viikon ajalta. (Ai mikä ihmeen Tarinavalimo? Lue lisää Tarinavalimon verkkosivuilta!)

Punahilkka:
Tarina tytöstä, joka jätti ruokakorin isoäidin oven ulkopuolelle eikä joudu syödyksi.

Tuhkimo:
Tanssiaiset on peruttu. Tuhkimo jää kotiin pyyhkimään pintoja desinfiointiaineella. Löydettyään pihalta komean kurpitsan kokee ekologisen herätyksen, ryhtyy luomuviljelijäksi ja perustaa orpojen hiirien turvakodin.

Babylon Berlin:
Yökerho Moka Efti on suljettu. Sarjan paheellisesta glamourista katoaa 80 prosenttia. Juonittelun päänäyttämönä toimii yökerhon sijaan hylätty varastorakennus kaupungin laitamilla Weddingissä.

Taru sormusten herrasta:
Virus pääsee leviämään suuressa ja tiheässä örkkiarmeijassa esteettä, koska örkit eivät sisäistä epidemologian perusteita. Taistelut perutaan. Elokuva lyhenee puolituntiseksi.

Robinson Crusoe:
Vastuuton merimies Crusoe hummaa satamassa varoituksista huolimatta. Laivan miehistö jättää hänet karanteeniin autiolle saarelle. Kahden viikon eristyksen jälkeen Crusoe liioittelee kokemustaan vahvasti päästessään takaisin laivaan – legenda on syntynyt.

Lumikki:
Paha äitipuoli tarjoaa myrkytettyä omenaa. Lumikki epäilee puutteellista käsihygieniaa eikä ota omenaa vastaan. Rohkea edelläkävijä haastaa perinteistä perhekäsitystä elämällä elämänsä loppuun asti onnellisena seitsemän kaivosmiehen kanssa.

Jukka Vahti

Jukka on Tarinavalimon sivutoiminen "vanhempi neuvonantaja", joka tuntee viestinnän ja journalismin kentän sekä jaksaa hämmästyä yhä uudestaan yhteiskunnan ja maailman nopeasta muutoksesta.

info@tarinavalimo.fi

Tarinavalimo, Y-tunnus 2947048-7