Tarinavalimo, yritystarinat

TARINAVALIMO

Oma tarinamme

Nykyään Tarinaa tarjotaan ratkaisuksi niin yrityksen brändin kirkastamiseen, myynnin kasvattamiseen kuin työntekijöiden sitouttamiseen ja asiakastyytyväisyyden kehittämiseen. Ihan kiva, mutta me emme usko tähän.

tarinavalimo2

Tiedätkö sen tunteen, kun rakastamasi kappale alkaa soida karaokebaarissa – ja joku laulaa sen hirvittävällä tavalla väärin? Tai kun muuten onnistuneissa juhlissa huonoa puhetta seuraa muutaman sekunnin vaivaantunut hiljaisuus ennen vaisuja aplodeja?

Tai kun joudut seuraamaan voimattomana vieressä, kun kollegasi pitää mitäänsanomattoman esityksen itsellesi tärkeästä projektista tai yrityksestä, ja huomaat yleisön ympärilläsi ensin haukottelevan ja sitten suuntaavan huomionsa kännyköidensä näpräämiseen?

Tämäntyyppisiä, hiljalleen voimistuvia ja ei-enää-niin-piileviä tunteita meillä, Tarinavalimo-yrityksen perustajilla, on ollut viime aikoina, kun tarinasta on tullut yksi suosituimmista hokemista niin bisneskirjallisuudessa kuin viestintäkonsulttien puheissa.

Tämäntyyppinen tarinahehkutus tuntuu meistä yksinkertaisesti väärältä, koska tarinat ovat liian hieno ja tärkeä asia kaltoin kohdeltavaksi.

***

Me olemme pohtineet tarinoita, niiden kirjoittamista, ominaisuuksia ja rakenteita jo pitkään niin työn puolesta kuin aiemmin osana opintojamme. Rakkautemme lajiin näkyy myös yhteisessä kodissamme, joka täyttyy hiljalleen kirja- ja lehtipinoista. Monet käymistämme keskusteluista alkavat kysymyksillä ”luitko jo tämän?” tai ”tämä sinun täytyy nähdä”.

Viime aikoina olemme kuitenkin törmänneet sanaan tarina hämmentävissä yhteyksissä. Tarinaa tarjotaan ratkaisuksi niin yrityksen brändin kirkastamiseen, myynnin kasvattamiseen kuin työntekijöiden sitouttamiseen ja asiakastyytyväisyyden kehittämiseen. Ja epäilemättä moneen muuhunkin asiaan.

Me emme usko tähän.

Meidän mielestämme kaikki tekstit, sattumukset, yritysesittelyt tai työpajassa pakon edessä raapustetut lorut eivät nimittäin ole tarinoita.

***

Tämä tarinoiden ryöstöviljelyn seuraaminen sivusta on kauniisti sanoen kismittänyt, sillä hyvät tarinat ovat suurin piirtein hienoin asia, mitä tiedämme. Väärin käytettyinä ja ymmärrettyinä ne voivat kuitenkin olla täysin yhdentekeviä, harhaanjohtavia tai jopa vaarallisia.

Nämä ajatukset ja turhautumisen tunteet saivat meidät tarttumaan toimeen itse ja perustamaan yhteisen yrityksemme Tarinavalimon loppuvuodesta 2018.

Haluamme palauttaa tarinan arvoonsa, valjastaa sen voimat hyvien asioiden edistämiseen pahaa vastaan ja tehdä tämän yhdessä muiden tarinoista innostuvien kanssa.

Monista muista tarinamaakareista meidät erottaa ainakin se, että mielestämme totuus on tarua ihmeellisempää. Vaikuttavimmat tarinat perustuvat huolelliseen taustatyöhön ja mietittyyn ilmaisuun.

Näistä linkeistä löydät lisätietoa palveluistamme yrityksille ja kehittämästämme tarinalahja-konseptista.

***

Yksi juttu vielä.

Elämme parhaillaan tarinankerronnan kannalta jännittävintä aikaa ikinä.

Silmiemme edessä on nimittäin puolihuomaamatta tapahtunut mittakaavaltaan kirjapainotaidon keksimiseen vertautuva vallankumous.

Digitaalisten kanavien tultua kaikkien ulottuville viestinnän ja tarinankerronnan kenttä on tasaväkisempi kuin ikinä aikaisemmin.

Toisin kuin ennen, laajat kansanjoukot tai tarkasti määritellyt kohderyhmät on nyt mahdollista tavoittaa ja innostaa ilman kalliita mainoskampanjoita tai Hesarin etusivun ilmoituksia.

Ainakin, jos on kiinnostavaa sanottavaa.

Alkuvuodesta 2020 alkanut koronaepidemia on myös siirtänyt arkemme verkkoon ennennäkemättömällä tavalla. Vaikuttava ja puhutteleva läsnäolo verkossa on siis yrityksille ja muille organisaatioille juuri nyt tärkempää kuin koskaan.

Paljon on siis muuttunut lyhyessä ajassa, mutta yksi asia on ja pysyy läpi ihmiskunnan historian: Hyvät tarinat vaikuttavat ja jättävät jäljen.

Hyvät tarinat saavat meidät jakamaan muiden kanssa sen, mitä pidämme ihmeellisenä ja kertomisen arvoisena.

Tarinavalimo on olemassa, jotta nämä tarinat tulevat kerrotuiksi.

Tervetuloa seuraamaan meitä myös Twitterissä ja Instagramissa!

Tarinavalimo

info@tarinavalimo.fi

Tarinavalimo, Y-tunnus 2947048-7